Menu Sluiten

YOGA - MEDITATIE - ZHINENG

Yoga-meditatie-zhineng

Yoga
‘Yoga’ betekent letterlijk verbinding. Door het verbinden van tegenstellingen wordt harmonie of evenwicht bereikt. Yoga is er in vele vormen. Met yoga oefen je – afhankelijk van de vorm – de beheersing van lichaamshoudingen (asana’s), bewegingen, adem (pranayama), stilte (dhyana) en/of verbinding (sadhana). Yoga is meditatie.

Sommige van de oefeningen zijn erop gericht om vastgehouden energie los te maken, zodat deze weer vrij kan stromen. Hierdoor kan de energiebalans in het lichaam herstellen. Het oplossen van energieblokkades leidt tot vermindering van vermoeidheid en ontspant, waardoor spanningsklachten zoals spier- en hoofdpijn verdwijnen. Yoga maakt je bewust(er) van je lichaam; je leert de signalen ervan weer herkennen.

Adem = Leven
Goed ademen is letterlijk van levensbelang. Wanneer je stopt met ademen, stopt je leven. Door korte perioden (enkele tot tientallen seconden) niet te ademen, rem je het leven af. Iets in jou krijgt dan geen toestemming te leven.Door te leren bewust met je adem om te gaan, kun je voor jezelf ruimte en rust scheppen. Je adem maakt je bewust van je gevoelens, je emoties en geeft je de mogelijkheid ze te uiten en ze een plaats te geven in je leven.

Adem is leven in verandering. Het is de basisverbinding tussen binnen en buiten, tussen bewust en onbewust, tussen geest en lichaam. In elke ademtocht zit een vernieuwing, een herboren worden en een loslaten van het oude. Zowel fysiek als geestelijk.

Meditatie
Met aandacht voor het moment (mindfulness) en een dieper bewustzijn (trance) kun je focussen op alles wat je maar kiest. Hierdoor wordt de energie die je eraan besteedt verveelvoudigd en bereik je sneller en eenvoudiger je doel.

Door oordeelloos in jezelf waar te nemen wat zich op een bepaald moment aan je voordoet (open monitoring), krijg je inzicht in jouw weg. Zowel de weg die achter je ligt en wat die je heeft gebracht, als de weg die je nog te gaan hebt en op welke manier je dat kunt doen. Oefening en discipline is alles wat hiervoor nodig is.

Meditatie stimuleert concentratie, stroming van energie, rust, ontspanning en een open geest.

Zhineng
Zhineng (spreek uit: tsjineng) is een eeuwenoude en toch heel moderne vorm van helende meditatie, afkomstig uit de Chinese Qigong (het stimuleren van je levenskracht). Met behulp van Zhineng maak je rechtstreeks verbinding met de oerbron van levenskracht, de Chi. Wanneer je deze energie laat stromen, heeft ze een helende werking op lichaam en geest.