Menu Sluiten

Tibetaans Lichtwerk

Tibetaans lichtwerk

In het kort is Tibetaans Lichtwerk: jezelf vanuit je kern verbinden met het universele licht en vanuit die verbinding heling en leiding ontvangen.

Tibetaans Lichtwerk: wat is het en wat kun je ermee? En natuurlijk ook: wat doe ík ermee? Daar gaat deze artikelenreeks over.

Deel 1: Kijk op gezondheid

In dit eerste deel over Tibetaans Lichtwerk zal ik in het kort uitleggen hoe van oudsher in Tibet, en in een groot deel van de Himalaya buiten Tibet, wordt aangekeken tegen het leven. Die visie vormt namelijk de basis waarop de Tibetaanse geneeskunde en het Tibetaans Lichtwerk stoelen.

Bön-traditie en Tibetaans boeddhisme

In de Bön-traditie, de Tibetaanse levensfilosofie waarvan wordt gezegd dat die meer dan 15.000 jaar oud is, wordt in beginsel gestreefd naar het opheffen van het lijden. Ook het boeddhisme, dat zo’n 1.300 jaar geleden zijn intrede deed in Tibet, heeft dat als leidraad. De Boeddha heeft ons een leer nagelaten waarmee het mogelijk zou zijn een einde te maken aan het persoonlijk lijden.

Het ‘moderne’ boeddhisme en oeroude Bön-leringen lopen bij Tibetanen vaak door elkaar, elkaar aanvullend en versterkend. Dit vindt helaas niet zijn oorsprong in een ‘open minded’-houding van de Tibetanen, maar meer in het onderdrukken van de Bön-traditie enkele eeuwen nadat het boeddhisme zijn intrede had gedaan. Tegenwoordig is, onder andere dankzij de inspanning van de huidige Dalai Lama, de erkenning van de waarde van beide religies aanzienlijk verbeterd. Beide stromingen hebben de zoektocht naar deugd, wijsheid en compassie – als hulpmiddelen om het menselijk lijden te overstijgen – hoog in het vaandel staan.

Zowel de stichter van de Bön-traditie, Tonpa Shenrab Miwo, als Gautama Boeddha heeft de oorzaak van het lijden blootgelegd en manieren aangereikt om lijden te transformeren in geluk om zo innerlijke balans of harmonie te creëren.

De mens als zuiver spiritueel wezen

In Tibetaanse geneeskunde wordt de mens beschouwd als een spiritueel wezen en het leven als een spirituele ervaring. Een spiritueel bewustzijn wordt gezien als de natuurlijke staat van onze mind en is verstrengeld met ons hele Zijn. Vanuit onze spirituele potentie, soms ook het veld van onbegrensde mogelijkheden genoemd, kun je elke staat van zijn bereiken die je kiest. Er is in feite niets anders voor nodig dan jouw zuivere besluit.

Juist in dat woordje ‘zuiver’ zit nu de moeilijkheid. Om zuiver te kunnen zijn in je besluit, moet je afleren wat je allemaal hebt opgebouwd in je leven (in vele levens misschien?) aan gedachten, ideeën, overtuigingen, patronen e.d. die niet zuiver zijn.

Dus het klinkt misschien eenvoudig en makkelijk, en eenvoudig is het misschien nog wel, maar makkelijk voor de meeste mensen zeker niet. Het is echter wel heel goed mogelijk om daar stap voor stap verder mee te komen.

Gezondheid als proces

In de Tibetaanse cultuur wordt gezondheid gezien als een proces. De staat van je energie verandert voortdurend met de ervaringen in je leven. Je voeding, gedrag, emoties, stress, je gedachten, etc. zijn daarop allemaal van invloed. Wanneer het niveau van je energie onder een bepaald niveau komt, krijg je de eerste tekenen van ziekte.

Om ziekte te voorkomen is het dus van belang om op al deze dingen te letten en ze in een voor jou goede richting te sturen. Oftewel: jij hebt controle over je eigen omstandigheden in plaats van dat het jou allemaal overkomt. Wanneer je dan weet wat goed voor jou is, kun je zorgen dat je gezond blijft.
Dit is een leerproces, waarbij je vaak veel gewoonten en ideeën moet afleren. En ook als je het proces kent en beheerst, blijf je er dus telkens mee bezig, want de omstandigheden in je leven veranderen voortdurend en die heb je slechts ten dele onder controle. Je zult dus bezig moeten zijn én blijven met hoe jij op die omstandigheden reageert.

In de OrthoFyto van december 2017 staat een mooi artikel over gezondheid als proces.

Volgende keer in de serie Tibetaans Lichtwerk, deel 2: Tibetaanse geneeskunde

Geplaatst inGezondheid, Zingeving, spiritualiteit en religie

Related Posts

Geef een reactie