Menu Sluiten

Vijf niveaus van gezondheid, deel 4: Gedachtenkracht

gedachtenkracht

In de vele jaren dat ik studie heb gemaakt van de mens – onder andere door mijzelf te bestuderen – ben ik tot het inzicht gekomen dat mensen bestaan op vijf niveaus, uiteenlopend van het fysieke tot en met een spiritueel niveau.
In een serie blogs beschrijf ik deze niveaus en de betekenis ervan voor onze gezondheid, eventuele ziekte(s) en ons welbevinden, en hoe ik jou kan helpen om op al deze niveaus in balans te komen. Want pas dán ervaar je ware evenwichtigheid en daarmee een diepe gelukzaligheid.

Deel 4: Gedachtekracht
In deel 1 van deze serie blogs heb ik je mijn vijf-lagen-model uitgelegd. In deel 2 behandelde ik laag 1: het fysieke lichaam en in deel 3 behandelde ik laag 2: emoties. Vandaag beschrijf ik de derde laag: de psyche.

Er zijn in de loop der tijden veel woorden bedacht om de mens in delen te verdelen. Zelf houd ik mensen liever heel. Maar zoals ik in deel 1 al heb aangegeven, is het soms handig om over de verschillende aspecten van de mens te kunnen praten en denken – en dan heb je toch woorden nodig. Daarom heb ik dit vijf-lagen-model ontwikkeld. In plaats van ‘de psyche’ kun je deze derde laag ook de mentale laag noemen (in het Engels: the mind).

Het is het aspect van ons waar ons cognitieve denken, onze gedachten, ideeën en overtuigingen zitten. Dit niveau staat uiteraard in nauwe verbinding met de tweede laag: emoties, waarmee een voortdurende wisselwerking plaatsvindt. Henk Fransen beschrijft die interactie heel mooi in zijn boek Bondgenoot, waarover ik eerder al een artikel schreef: Bondgenieten.

Op energetisch niveau worden energie en informatie doorgegeven in het lichaam zelf, en tussen lichaam en psyche onderling. Deze wisselwerking is een niet-tastbare energie die veel mensen wel ervaren, maar waar we niet veel over hebben geleerd. Wanneer ik iemand masseer, voelt hij of zij vaak dat de energie begint te stromen, bijvoorbeeld doordat een plek in het lichaam warm wordt of gaat tintelen. Dit betekent over het algemeen dat er wat te weinig energiedoorstroming was, waardoor het lichaam niet optimaal kon functioneren. Mensen die erin getraind zijn, kunnen de energie bij zichzelf en bij anderen waarnemen en op die manier snel oorzaken van klachten vinden. Zelf ben ik daarnaast ook nog eens ‘erfelijk belast’: zowel mijn grootvader als mijn vader had zogenaamde magnetische handen, en die heb ik van hen meegekregen.

Henk Fransen beschrijft hoe positieve gedachten en liefde, de energie van het hart, het lichaam helpen gezond te zijn en te blijven, terwijl negativiteit en frustratie of machteloosheid het omgekeerde effect hebben. Dat is een belangrijk ding wat gedachten met je (lijf) doen! Tegelijkertijd is het goed om te beseffen dat jíj de meester bent over je gedachten. Jij, en alleen jij, kunt je eigen gedachten beheersen, beslissen welke gedachten jou steunen en ervoor zorgen dat je die gedachten ook denkt.

meditatie

Dat laatste is iets wat de meesten van ons niet hebben geleerd. Ik heb bijvoorbeeld zelf in mijn vroege jeugd geleerd dat ‘in gedachten zondigen’ niet erg zou zijn; alleen zondigen in de daad was erg. Maar de werkelijkheid is dat ik, door mijn gedachten de vrije loop te laten, zonder bewuste beheersing, soms behoorlijk vreemde richtingen op ben gegaan.

Maar hoe dan je gedachten in het gareel houden? Welnu, daar zijn heel eenvoudige oefeningen voor. Maar zoals met de meeste dingen in het leven: deze werken alleen als je ze regelmatig doet. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen (daar zijn het tenslotte oefeningen voor). Dit oefenen start met mindfulness oftewel aandachtstraining en wordt dan uitgebreid met meer verfijnde technieken van meditatie.

Ik verzorg dergelijke trainingen voor beginners en gevorderden.
Als je interesse hebt, surf dan naar eens deze pagina. Daar krijg je nog eens positieve ideeën van!

Volgende maand deel 5: The missing link.

Geplaatst inGezondheid

Related Posts

Geef een reactie