Menu Sluiten

Vijf niveaus van gezondheid, deel 5: The missing link

familieopstellingen zoetermeer

In de vele jaren dat ik studie heb gemaakt van de mens – onder andere door mijzelf te bestuderen – ben ik tot het inzicht gekomen dat mensen bestaan op vijf niveaus, uiteenlopend van het fysieke tot en met een spiritueel niveau.
In een serie blogs beschrijf ik deze niveaus en de betekenis ervan voor onze gezondheid, eventuele ziekte(s) en ons welbevinden, en hoe ik jou kan helpen om op al deze niveaus in balans te komen. Want pas dán ervaar je ware evenwichtigheid en daarmee een diepe gelukzaligheid.

Deel 5: The missing link
In deel 1 van deze serie blogs heb ik je mijn vijf-lagen-model uitgelegd. In deel 2 behandelde ik laag 1: het fysieke lichaam, in deel 3 behandelde ik laag 2: de emoties en in deel 4 behandelde ik laag 3: de psyche. Vandaag beschrijf ik de vierde laag: relaties.

Sinds ik werk met familie-, organisatie- en zelfs ziekteopstellingen, weet ik dat er tussen de psyche en het zielsniveau nóg een laag is: het systemische veld. Ik vergelijk dit systemische veld met het zogenaamde nulpuntsveld, of het ‘veld van mogelijkheden’ zoals de kwantumfysica dit beschrijft.

Wetenschapsjournaliste Lynne McTaggart heeft een heel boek gewijd aan dit veld: Het Veld. Dit boek stelt een plausibele, wetenschappelijk onderbouwde theorie voor die uiteenlopende gezondheidsbeïnvloedende verschijnselen verklaart, van de werking van DNA tot de communicatie tussen cellen en van Ayurveda tot klassieke homeopathie.

systemisch veld
Bron: hubblesite.org

Iedereen is verbonden met dit veld en maakt er onlosmakelijk deel van uit. Jij, je familie en zelfs je reeds overleden voorouders zijn op die manier ook (nog steeds) verbonden met elkaar. En dat veld heeft een bepaalde ordening, een systematiek. Je zou ook kunnen zeggen dat alle informatie die er ooit is geweest, op een logische manier in het veld is opgeslagen. Het mooie is nu dat die informatie gewoon voor ons toegankelijk is. Dát maakt het mogelijk om ziekten, ‘onverklaarbare’ emoties en ongewenst gedrag dat je maar niet lijkt te kunnen veranderen, te duiden. Wat is de achtergrond en/of de betekenis ervan? En wat kun jij doen om de aandoening, de emotie en/of het gedrag te transformeren iets beters, iets wat wél voor jou werkt? Hiermee werken we bij het doen van opstellingen.

Een opstelling van een deel van jouw systeem waarin een zogenaamde verstrikking zit, kan je inzicht geven in de achtergrond van wat jou dwars zit, en die tot dan toe veelal onbewust was. Als het in je bewustzijn komt, kun jij kiezen om er anders mee om te gaan en om er anders over te gaan voelen en denken. Dat werkt helend voor jou én voor het betreffende systeem. Als het systeem weer ‘compleet’ wordt, als bijvoorbeeld een niet-erkend kind wordt erkend, als de verstrikking wordt opgeheven, komt het tot rust. Ook verschuift er soms ‘vanzelf’ iets, alleen maar omdat het mocht worden gezien. Dan neem je plotseling een verandering waar in je leven die je niet had voorzien en misschien ook niet goed snapt, maar die je wel ten goede komt!

Systemisch werk betreft overigens niet alleen familieopstellingen. Er kunnen ook dingen worden opgesteld als ziekte, thema’s als leven en dood, je plaats ten opzichte van je geboortegrond, enz.

Wanneer je op alle vijf de niveaus bewust, krachtig en heel (= in balans) bent, ben je een vredige en gezonde staat van zijn. Op dat moment is je zelfhelend vermogen het meest actief en heb je het minste last van ziekte op het fysieke en psychische vlak.

Daarom bied ik in mijn praktijk behandelingen aan die tezamen alle niveaus bestrijken, zodat ik je altijd op de juiste laag kan helpen.

Heb je interesse in systemisch werk? Ik geef regelmatig workshops Familieopstellingen. Hier kun je zelf ervaren wat systemisch werk inhoudt en wat het veld voor invloed heeft. Klik hier voor meer informatie over familieopstellingen.

Geplaatst inGezondheid

Related Posts

Geef een reactie