Iedereen maakt deel uit van verschillende systemen. Denk bijvoorbeeld aan de groep collega’s op je werk, de groep medesporters op je sportvereniging, je vriendengroep en natuurlijk je familie. Maar ook de plek waar je geboren of opgegroeid bent en de cultuur waarin je groot bent geworden zijn van invloed op je verdere leven. Hoe dichter een bepaald systeem bij je staat, hoe sterker de invloed is die dat systeem op jou zal hebben. Voor veel mensen is daarom het familiesysteem één van de belangrijkste systemen in hun leven. Dit maakt familieopstellingen de bekendste en meest populaire categorie opstellingen.
Met behulp van opstellingen kun je verstoringen in je systeem opsporen en oplossen. Opstellingen worden daarom ook wel ‘systemisch werk’ of systeemopstellingen genoemd. Een systeem is in dit geval een energieveld dat behoort bij een groep mensen. In dat energieveld zit alle informatie over deze mensen als groep, zowel uit het heden als uit het verleden – en dat kan tot generaties terug gaan.
Familieopstellingen
Vaak ben je je helemaal niet bewust van een verstoring in je familiesysteem. Maar je hebt wél ergens last van in je leven – fysiek, mentaal, emotioneel, relationeel of spiritueel. En je krijgt de oorzaak van je klacht maar niet boven water, waardoor heling ook heel lastig wordt…
Juist dán kan een familieopstelling je inzicht geven in de achtergrond van wat jou dwars zit. Je kunt er vragen mee beantwoorden zoals ‘Waarom voel ik mij de laatste tijd zo moe?’, of ‘Waarom ben ik toch zo prikkelbaar?’. Maar bijvoorbeeld ook: ‘Waarom reageer ik altijd zo heftig als iemand dit-of-dat doet? Of: ‘Waarom kom ik maar niet van die kiespijn af, terwijl er fysiek helemaal niets aan de hand is?’ En zelfs: ‘Waar komt toch die hoogtevrees vandaan?’, of ‘Waarom maak ik nooit iets af waar ik aan begin?’
Door met behulp van een familieopstelling inzicht te krijgen in de systemische achtergrond van je probleem, kom je sterker in je helingsproces te staan; de heling krijgt als het ware eindelijk de ruimte. En dat werkt niet alleen positief voor jou: het hele betreffende systeem wordt geheeld. Als het systeem in balans komt, komt het tot rust. En rust in de omgeving helpt weer mee aan rust in jezelf.
Themaopstellingen
Themaopstellingen lijken in veel opzichten op familieopstellingen. Toch zijn er verschillen. Soms werken we bij themaopstellingen bijvoorbeeld in kleine groepjes met korte opstellingen. Dat kan in een workshop. Maar je kunt ook een opstellingen over een thema aanvragen met een tafelopstelling of met een groep representanten. Bij themaopstellingen speelt er vaak een groter en/of abstracter systeem een rol dan het familiesysteem, bijvoorbeeld: een cultuur, een religie, de kerk of de maatschappij.
Voorbeelden van thema’s die zich hiervoor lenen zijn: ziekte, beperking, je werk en carrière, religie of levensbeschouwing, afscheid nemen of sterven.
Heb je bijvoorbeeld een (terugkerende of chronische) ziekte en wil je weten wat dit voor jou betekent, wat het jou te zeggen heeft? Daar kan een themaopstelling vaak antwoord op geven.
Heb je regelmatig moeite met een collega of met je leidinggevende? Krijg jij zelden de taken toegeschoven die je graag zou willen? In een themaopstelling kun je uitzoeken wat de achterliggende oorzaak is van onbalans op je werk en wat je eraan kunt doen.
Speelt religie een belemmerende rol in je leven of twijfel je aan de waarde ervan voor jou? Ook dan kan een opstelling je vaak zicht geven op de achtergrond daarvan.
Representanten
Een krachtige manier om een opstelling te doen is met representanten. Representanten zijn mensen die zonder voorkennis over jouw vraag of achtergrond vrijwillig leden of thema’s van jouw systeem representeren. Hierdoor gaat jouw systeem letterlijk leven. En wat er dan gebeurt is wonderlijk!
Zelf meedoen
Wil je zelf je familiesysteem of een thema laten opstellen om naar jouw vraag of probleem te kijken? Ik organiseer regelmatig workshops met opstellingen in Voorst en soms in Zoetermeer.
Neem contact op als je zelf een vraag wilt laten opstellen: klik op de knop Workshops links boven.
Of doe mee als representant; lees er hier alles over.
Organisaties
Ook voor organisaties doen we opstellingen rond diverse thema’s op het werk.