Menu Sluiten

Holistische gezondheid

Holistische gezondheid

Het liefst werk ik aan holistische gezondheid. Voor mezelf en voor anderen. Onder holistische gezondheid versta ik, dat iemand op alle vlakken van zijn of haar leven in harmonie is in het moment. Hoe die harmonie eruit ziet, kan van moment tot moment verschillen. We moeten immers telkens een nieuwe balans zien te vinden afhankelijk van wat er in en buiten ons plaats vindt.

Ik gebruik een vijf-lagen-model ter vereenvoudiging om op deze manier te kunnen zijn. Die vijf lagen definieer ik als fysiek, emotioneel, mentaal, relationeel (of systemisch) en spiritueel. Wanneer ik mij op al die vlakken in harmonie voel, dan voel ik me gezond, vitaal en vredig. Ultieme gezondheid is in mijn beleving dán wanneer je een diepe vrede kunt ervaren – een die alle begrip te boven gaat – ongeacht de (uiterlijke) omstandigheden. Met andere woorden: ik voel me holistisch gezond als ik totale vrede kan ervaren met mijn situatie, ook al heb ik bijvoorbeeld een nare ziekte waar mijn lichaam het tegen zal afleggen.

Dat is wel een beetje een andere kijk op gezondheid dan die we gewoon zijn te gebruiken. Maar ik vind dit toch echt mooier en – in elk geval voor mij – beter.

Voor mij is een belangrijk deel van de weg om bij die vrede te komen: zuiverheid en helderheid op alle lagen ervaren en een hart vol liefde en compassie.

Rob

Geplaatst in Gezondheid, Zingeving, spiritualiteit en religie

Gerelateerde berichten

Geef een reactie