Menu Sluiten

Vijf niveaus van gezondheid, deel 3: Emoties, niet alleen voor softies

In de vele jaren dat ik studie heb gemaakt van de mens – onder andere door mijzelf te bestuderen – ben ik tot het inzicht gekomen dat mensen bestaan op vijf niveaus, uiteenlopend van het fysieke tot en met een spiritueel niveau.
In een serie blogs beschrijf ik deze niveaus en de betekenis ervan voor onze gezondheid, eventuele ziekte(s) en ons welbevinden, en hoe ik jou kan helpen om op al deze niveaus in balans te komen. Want pas dán ervaar je ware evenwichtigheid en daarmee een diepe gelukzaligheid.

Deel 3: Emoties: niet alleen voor softies
In deel 1 van deze serie blogs heb ik je mijn vijf-lagen-model uitgelegd. In deel 2 behandelde ik laag 1: het fysieke lichaam. Vandaag beschrijf ik de tweede laag: de emoties.

Ieder mens heeft emoties. In onze westerse cultuur wordt het niet altijd op prijs gesteld als mensen deze tonen. Dus zie je dat sommige mensen hun emoties meer aan de buitenwereld (durven) laten zien dan anderen. Gemiddeld doen vrouwen dat meer dan mannen en mannen in ‘stoere beroepen’ minder dan mannen in ’softere’ beroepen. Ook al heb ik mensen ontmoet die ontkenden emoties te hebben, dat neemt niet weg dat iedereen emoties heeft.

emotiesEen emotie ontstaat wanneer je een gewaarwording hebt (via je fysieke zintuigen) en over die gewaarwording een oordeel hebt. Dit oordeel kan voortkomen uit oude overtuigingen of uit een nieuwe overtuiging, die je ter plekke of zelfs naderhand aan de ervaring koppelt.

Emoties beïnvloeden direct je lijf. Zo kan je je blij voelen door een gebeurtenis en heel je lichaam zal dan stralen van blijdschap. Van je kruin tot je tenen drukt je lichaam blijdschap uit. Vaak kijken we alleen naar iemands gezicht en zien we een (glim)lach en stralende ogen, maar let eens op andere delen van het lichaam. Je zult zien dat ook die stralen. Helaas werkt het ook andersom: als je een slechte diagnose van de dokter te horen krijgt en je voelt je bedrukt, verdrietig of angstig, dan drukt ook heel je lichaam dat uit. Tot in iedere cel ben je bang of verdrietig! Dit is de natuurlijke reactie van je lijf. Maar omdat deze laatste emotie op de lange duur jouw immuunsysteem verzwakt en je gezondheid ondermijnt, is het zaak om niet te lang in die emotie te verblijven.

De chemische reacties in je lichaam die door emoties worden opgewekt zijn bedoeld om je te beschermen, maar wanneer ze te lang aanhouden, zonder dat er ontspanning komt dan kunnen ze leiden tot (soms ernstige) klachten en ziektes.

Door te leren om je regelmatig goed en diep te ontspannen én tegelijkertijd te werken aan het oplossen van de stresssituatie in je leven, kun je voorkomen dat je ziek wordt van stress. Wanneer je al last hebt van klachten, zullen ze geleidelijk gaan afnemen en ten slotte vaak geheel verdwijnen als je er voldoende aandacht aan besteedt.

Maar in een wereld die soms wel in brand lijkt te staan, waarin je niet meer weet wie je nog kunt vertrouwen of met een lijf dat je in de steek lijkt te laten door ziekte, valt het niet mee om nog vrolijk, blij en optimistisch te zijn. Hoe je dat voor jezelf kunt veranderen is een belangrijk onderdeel van de individuele coaching en cursussen die ik verzorg.

Ik begeleid je graag wanneer je van stress, klachten ten gevolge van stress of een burn-out af wilt komen. En ik sta ook graag voor je klaar om eens mee te kijken naar andere heftige emoties die een negatieve invloed hebben op jouw levensvreugde. Daarbij is mijn uitgangspunt: élke emotie kun je ten positieve aanwenden – niet door haar te onderdrukken of te ontkennen, maar door ermee aan de slag te gaan en de positieve boodschap die er altijd achter zit, in de ogen te zien!

Volgende keer deel 4: Gedachtekracht.

Geplaatst in Gezondheid

Gerelateerde berichten

Geef een reactie