Menu Sluiten

Bondgenieten!

immuuncel

Vandaag las ik het boekje Bondgenoot van arts, kankerdeskundige en bovenal zeer aimabel mens Henk Fransen. De ondertitel is ‘autobiografie van een immuuncel’. Het is een heel aparte ervaring: een kijkje nemen in het lichaam vanuit het perspectief van een cel. Mij deed het denken aan een boek dat ik jaren geleden heb gelezen: Fantastic Voyage van Isaac Asimov naar het filmscript van de gelijknamige film. Het is een soort biologische thriller, waarbij twee mensen in een atoomonderzeeër op miraculeuze wijze worden verkleind en een reis maken door het lichaam van een belangrijke wetenschapper met als doel hem te genezen van een hersenbeschadiging. Je ziet in dat boek het lichaam door de ogen van die twee mensen en zij zijn de indringers in het lichaam.

Bondgenoot heeft een andere insteek. Het laat ons van binnenuit zien hoe wij en ons lichaam, onze cellen, ons tot elkaar verhouden; hoe onze cellen onze bondgenoot zijn en wij die van onze cellen; óók (en misschien wel juist!) als het lichaam ‘ziek’ is. Het maakt zo duidelijk wat er niet goed gaat in ons denken en in onze benadering van ons lichaam, én het geeft tegelijkertijd aan wat we daaraan kunnen doen.

Mijn eerste reactie was: wat een goed boek; waarom ná Bondgenoot nog een ander boek over dit onderwerp lezen? Hier staat alles zo duidelijk in! Maar misschien doe ik dan andere boeken en schrijvers wel tekort, want er zijn zoveel mooie boeken waar ditzelfde principe in staat uitgelegd. En het ene boek zal de één meer aanspreken, terwijl het andere boek weer fijner leest voor de ander. Niet iedereen voelt zich nu eenmaal aangetrokken tot dezelfde soort benadering.

De boodschap die Bongenoten meegeeft is dat de mens één geheel is. Je denken en je emoties staan bijvoorbeeld niet los van je lichaamscellen. Sterker nog, ze hebben er grote en directe invloed op. En dat geldt ook andersom. Wanneer je in balans komt op alle niveaus, van spiritueel tot fysiek, wordt je heel en dat geeft je de grootste verdedigingskracht tegen ziekte. In een andere blog schrijf ik hier uitgebreid over.

Voor mij was het lezen van Bondgenoot zó genieten, dat ik in ieder geval overweeg om dit boekje te gebruiken in mijn cursussen, waarin ik mensen in kleine groepjes begeleid om te leren omgaan met hun situatie van, soms chronische, pijn, ziekte en/of beperking. Een belangrijke boodschap die ik probeer over te brengen is: word (weer) vriendjes met je lichaam, ook al voel je je nu in de steek gelaten door datzelfde lichaam. Dit is ook de kernboodschap in Bondgenoot. Bedankt, Henk!

Geplaatst in Gezondheid, Leestip

Gerelateerde berichten

Geef een reactie