Menu Sluiten

Ook dit gaat voorbij

ook dit gaat voorbij

Zoals jullie weten benader ik de mens als één geheel; ik heb een holistisch mensbeeld. Om dit een beetje duidelijker te maken, hanteer ik daarbij een vijflagenmodel: de mens heeft een lichaam (1), gedachten (2), gevoelens (3), relaties (4) en een ziel (5).
Hier dacht ik meteen aan toen ik het soefiverhaal hoorde over een koning die een ring wilde hebben voor goede en voor slechte tijden. (Er zijn inmiddels talrijke varianten van dit verhaal, maar het gaat om de kern, dus ik kies er hier willekeurig één.) Na rijp beraad van een hoop wijze mannen werd besloten in de ring een boodschap te graveren, die altijd geldig zou zijn. De koning mocht hier pas naar kijken als dat écht nodig was.
Het was nodig toen de koning op de vlucht was voor een geduchte vijand. Zijn pad was doodgelopen bij een steile afgrond, zijn nederlaag leek onafwendbaar. Dus hij besloot ten einde raad de tekst in zijn ring te lezen. En daarin stond gegraveerd: “Ook dit gaat voorbij.”

Die boodschap bracht een enorme rust teweeg. Wat gebeurde er namelijk? De koning ‘schakelde’ door deze tekst van het fysieke niveau (zijn vergankelijke lichaam, met alle angstige gedachten en gevoelens) naar het zielsniveau, daar waar alles eeuwig is en precies goed is zoals het is.

Wij kunnen dat ook leren: dat ‘schakelen’ van de dagelijkse beslommeringen, negatief maar ook positief, naar een niveau van zielsbewustzijn, waar we vrede, rust en vrijheid kunnen ervaren. Dat doe je bijvoorbeeld door te mediteren, maar het gebeurt ook vaak ‘spontaan’ tijdens een healing.
Wil jij dat ook wel eens ervaren? of ken je deze ervaring wel al, maar zou je ‘m willen verdiepen? Ik help je graag!

(Hoe het afliep met de koning uit ons mystieke verhaal? Die overleefde deze situatie glansrijk! Niet omdat dát belangrijk was voor het verhaal, maar omdat het verhaal nog verder gaat. Google maar even op “Ook dit gaat voorbij”, dan vind je de talrijke varianten!)

Meer over meditatie

Geplaatst inGezondheid

Related Posts

Geef een reactie